Client project 2

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft dinsdag het opgraven van het stoffelijk overschot van dictator Francisco Franco uit zijn mausoleum voorlopig opgeschort. De nabestaanden van Franco trokken eerder naar de rechtbank tegen de beslissing van de regering om Franco’s lichaam te verplaatsen.

De socialistische regering had voorzien het lijk volgende week maandag op te graven, maar is een fel juridisch gevecht verwikkeld met nabestaanden van de dictator die Spanje tussen 1939 en 1975 met harde hand heeft geleid. De vijf rechters van het Hooggerechtshof hebben unaniem besloten gehoor te geven aan de wens van de nabestaanden van Franco en de opgraving op te schorten voor de tijd dat de justitie in het dispuut een beslissing ten gronde kan nemen.

Het Hof wil vermijden dat zowel de familie als de staat ‘schade’ lijden indien het verzet van de nabestaanden tegen de herbegraving ten gronde wordt aanvaard. Dat zou – zonder voorlopige maatregel – betekenen dat de stoffelijke resten zouden terugkeren naar de plaats waar ze nu liggen.